David Brin - Uplift Trilogy


Va propun o adevarata Space Opera de la un maestru neconstestat al SF-ului.
Desi imi amintesc vag ca s-ar fi publicat in romaneste candva de catre Pygmalion Uplift War sub titlul de Razboiul Elitelor, eu nu am reusit sa-l prind, tirajul fiind epuizat instant. Cine are urechi sa auda, mai ales cei care se vaita ca nu pot face tiraje decente din SF.
Sundiver este romanul de debut, Startide Rising a luat dubla Hugo & Nebula, iar Uplift War a luat Hugo. Brin a mai scris si Noua Trilogie Uplift, o continuare de inca 3 volume, aparute in anii '90.
Trilogia se sprijina pe conceptul ca nici o rasa nu a devenit inteligenta fara a fi asistata de o alta rasa care a fost inteligenta in prealabil, and so on. Totul a pornit cu Progenitorii (rasa presupus "originara") care acum sint insa de negasit. Toate rasele sint organizate in adevarate clanuri de "patroni" si "protejati", in afara de oameni, care nu-si gasesc "parintii". Oamenii la randul lor i-au "inobilat" prin inginerie genetica cu darul inteligentei pe delfini si cimpanzei, si pastorindu-i prin galaxie. De aici o intreaga plasa de intrigi si aventuri galactice, insa cu profunzime si foarte bine scrise.
David Brin are un background excelent pentru a scrie SF, chestie care se vede in scrierile sale.
Uite aici ce pregatire :

Bachelor of Science, Caltech
Research Engineer, Hughes Aircraft Research Labs
Master of Science (Electrical Engineering), UCSD
Doctor of Philosophy (Space Physics), UCSD
Associate/PostDoctoral Fellow, California Space Institute, UCSD
Affiliate - Center for Study of Evolution of Life (UCLA)
Affiliate - Jet Propulsion Laboratory, NASA
Affiliate - NASA NSCORT for Exobiology

 

posted by Aspoiu on 10:12 under

7 comments:

Michael Haulică spunea...

Ma gindeam ca a murit si blogul asta... Ma bucur ca nu e asa.
"Cine are urechi sa auda, mai ales cei care se vaita ca nu pot face tiraje decente din SF." Pai degeaba aud, daca drepturile pt David Brin sint luate de alta editura. Chiar daca pt al treilea roman din serie. Ceea ce oricum e nasol, ca nu prea iti mai vine sa te inhami la ele stiind ca cine a vrut Brin l-a luat deja. Si sa faci doar primele doua... De-abia astia sint editori neseriosi, cei care strica autorii aruncindu-i aiurea pe piata si dup-aia abandonindu-i. Sau poate ca nu l-au abandonat, cine stie?

Aspoiu spunea...

Eu l-am vrut si il vreu inca, insa nu l-am apucat.
Personal nu cred ca au exclusivitate. Sau poate ar fi bucurosi sa vinda respectivele drepturi avand in vedere ca de ceva vreme respectiva editura este in coma.
Ar fi intersant de aflat ce tiraj a avut respectiva carte, pentru ca nu mai exista nici un exemplar in piata.

Aspoiu spunea...

Acum mi-am amintit de o situatie similara, chiar mai rea avand in vedere ca nu era o serie, ci doar un volum solo. Este vorba de Alfred Bester - Omul Demolat. A fost reeditat de Nemira chiar in 2007, dupa ce initial fusese aruncat pe piata, intr-un tiraj se pare insuficient, de catre Pygmalion prin 1994.
Avand in vedere cine se ocupa de Nautilus, nu m-as mira ca titlurile bune de la Pygmalion sa sara gardul la Nemira.

Michael Haulică spunea...

titlurile bune nu pot sari gardul nicaieri decit cind expira contractul. pentru carti aparute la noi in 97 se poate discuta reeditarea in 2007 chiar si la alta editura. drepturile se iau de obicei pe 5 ani. asa ca dupa 5 ani poate veni oricine sa le cumpere din nou. iar vindutul drepturior catre o alta editura este exclus: scrie in contract ca n-ai voie sa-l vinzi altora.

Aspoiu spunea...

Stiti mai bine cum se invart aceste lucruri.
Totusi consideri ca ce e facut de om (contractul de exemplu), poate fi si modificat daca exista vointa partilor.

md spunea...

Razboiul Elitelor fost publicat de Pygmalion. Eu l-am luat anul asta de aici:

http://www.librarie.net/cautare-carti.php?e=Pygmalion

md spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.