Joe Haldeman FOREVER


Desi Camuflaj mi s-a parut cam "subtire" pentru un Nebula, Haldeman cand are chef sa scrie, o face foarte bine. Problema e ca acest chef i-a venit numai de doua ori pina acum.
The Forever War (1975) este o carte beton care a luat dubla Hugo+Nebula pe vremea cand eu inca stateam in scutece. In limba engleza a fost reeditata de numai putin de 14 ori, coperta reprodusa aici fiind a unei editii din 2003. Avem de aface cu povestea unui soldat care, dupa ceva lupte si preumblari prin spatiu se confrunta cu efectele "secundare" temporale ale calatoriilor la viteze luminice. Nu vreau sa va povestesc prea multe sa nu va stric placerea lecturii.
Forever Peace (1997) este dezvoltarea unor idei bune transpuse intr-un viitor apropiat (ingrijorator de apropiat), un cyber-punk de razboi, cu mici farame, tentative de hard-sf a la Clarke. Iarasi avem soldati, psihoza razboiului care preschimba viata in iad si transformari ale umanitatii. Inceputul este un pic cam greoi insa dupa ~30 de pagini nu prea o mai lasi din mana.
Inca ceva: si acest volum are "dubla".
Desi Haldeman nu are un stil literar curat, curgator, sau profund, reuseste sa te prinda in universul imaginatiei sale, care este foarte bogata in idei. Cateodata personajele nu sint prea reale, situatiile cam fortate si iesirile seamana cu niste scamatorii din desenele animate gen Dexter. Insa... cele doua volume in cauza prind si lectura este foarte placuta unui pasionat SF.
Nu acelasi lucru se poate spune despre Comuflaj, parerea mea.

PS. The Forever War a aparut acum ~ 12 ani la Pygmalion, deci slabe sanse sa mai gasiti asa ceva, chiar si la anticariat, pentru ca nu e o carte sa stea pe raft. Iata ceva ce merita reeditare. Forever Peace a aparut la Teora cred ca in 1999, cu una din cele mai putin inspirate coperti ce mi-a fost dat sa vad pe o carte SF: conceptie zero, idee zero, nici o legatura cu continutul, aceeasi tehnica ca pe vremurile cartuliilor Povestiri Istorice ...Mai ca ma asteptam ca sub coperta, pe prima pagina sa vad poza lu' impuscatu'. La fel, nici o sansa sa gasiti. Incercati la biblioteci. Sau variant engleza.
Insa ar fi mare pacat sa nu le cititi.

Parerea mea

 

posted by Aspoiu on 18:53 under