De ce sint asa de scumpe cartile in RO ???

Pai chestia asta mi s-a parut suspecta mai demult. Insa acum m-am enervat!
Tritonic, cu a sa fiction.ro (apropo, site-ul nu a mai fost actulizat de 6 luni, si oricum e super nasol!), ne propune Steaua Pandorei (Peter F. Hamilton), un roman destul de anost, pierdut in multe fire narative, Space Opera cica, umflat la 1300 pg. Baietii isteti de la Trotonic s-au gandit sa "rupa" romanul respectiv in 2 volume, mai usor de tinut in mana. Nimic suspect pina acum, insa in afara de scriitura in sine pe care pe mine si pe toti cunoscutii mei ne-a lasat complet indiferenti (ADICA NU NE TRECE NICICUM PRIN CAP SA CUMPARAM ACEASTA CARTE, in traducere pe intelesul editorilor), insa prezentata ca o mare "lovitura" SF in RO, urmeaza urmatoarele aspecte ce tin de filmele cu prosti:
- volumul 2 nu apare acum ci peste aproximativ o luna, desi "ruptura" este artificiala
- volumul 2 nu o sa apara decat daca volumul 1 se va vinde bine
- volumul 1 costa 35 ron (vol. 2 cel putin la fel sau mai mult)

Desi este un tot unitar (ca si prima editie "Dune"), fascicolele apar pe rand, chestie aiurea. Dar afirmatia ca vol. 2 este conditionat de succesul vol.1 bate deja absurdul trecand usor granita spre nesimtire. Adica daca imi cumpar vol.1 si nu se vinde la cifra dorita de editor, o sa raman la jumatatea cartii cu ochii... in steaua pandorei...
Legat de pret: desi editia americana costa 9.50$, adica ~23 ron toata cartea, romanasii nostrii, ca niste lorzi ce sint, trebuie sa plateasca mai mult de triplu pe aceeasi carte !!! Mai, da' scumpi mai sint traducatorii astia... sau ?!

In loc de concluzie, va aduc argumente pentru a lua foarte serios in considerare sa invatati limba engleza pentru a citi SF (si nu numai):
- se editeaza putin
- se editeaza dupa ureche, "la plezneala"
- cartile premiate, recunoscute, parca sint evitate in mod intentionat
- cartile in engleza sint disponibile si fara deplasari sau cunostiinte afara (byblos.ro)
- cartile in engleza sint MULT mai ieftine
- engleza prinde bine oricand.

PS. Pandora's Stars face parte din seria Commonwealth, impreuna cu Judas Unchained. Ele costa impreuna 19$ (46 ron !) si au in total 2600 pg. Ce ziceti ?

 

posted by Aspoiu on 14:59 under

15 comments:

Horia Nicola Ursu spunea...

In conditiile in care difuzorii de carte baga in buzunar 60% din pretul de vinzare al unei carti (da, ai citit bine, Diverta percepe 60% comision, adica 21 de lei din cei 35!), nu cred ca editorul e cel care ar trebui blamat. Parerea mea :)

Horia Nicola Ursu spunea...

Question: mi se permite un link la blogul tau pe Millennium Newsblog?

baga spunea...

nu crezi ca exagerezi postind asta pe 30 mai, cind de mai multe zile s-a spus clar ca vol.2 din Pandora va aparea in jurul datei de 20 iunie?

Michael Haulică spunea...

"cartile premiate, recunoscute, parca sint evitate in mod intentionat" - ai facut cumva o ista cu cartile premiate publicate de Tritonic?
Observatie: premiile Arthur C. Clarke 2005, 2006 si, in cel mult doua luni sper sa trimitem pe piata si premiul din 2007.

Michael Haulică spunea...

am scris un articol pentru Observator cultural despre cartile premiate si nominalizate la cele mai importante premii din 2001 incoace care au fost deja publicate sauurmeaza sa apara in romaneste. mi s-a parut ca situatia e mai buna decit credeam. chiar daca n-au aparut chiar toate cartile premiate. articolul ar trebui sa apara joia asta.

Aspoiu spunea...

Se pare ca datorez niste scuze :
in primul rand pentru ca am scris la nervi si am cam dat in voi, desi sinteti in acest moment editura mea preferata
in al doilea rind nu am stiut de faza cu comisioanele; oricum eu am intrebat "de ce ?!"; daca e asa cum spuneti voi, este GRAV; oricum la Diverta se intampla lucruri gretoase, preturile multor volume fiind mai mari ca in alte librarii sau decat preturile anuntate de editori.
Pentru Horia : chiar mi-as dori un link; multumesc.
Pentru Simona : "in jurul datei de 20 iunie" nu este destul de clar pentru mine; oricum nu este singura data vehiculata; si din cate imi amintesc nu a fost retrasa afirmatia aia cu aparitia vol.2 numai in conditii de succes pt. vol.1
Pentru Michael : in primul rand va multumesc ca faceti de faceti; dar eu sint tipul vesnic nemultumit; premiul Arthur C. Clarke este ok, insa pentru ca volumele ce castiga acest premiu sint de obicei printre nominalizatii la Hugo si Nebula (din punctul meu de vedere ele fac legea); nici Locus nu este de aruncat fiind direct atribuit de cititori, masurind in mod clar succesul la public; vorbeam la general, nu specific pentru Tritonic, la voi situatia fiind cel mai ok, cu exceptiile de rigoare.

Aspoiu spunea...

DESPRE WWW.FICTION.RO
Desi ati evitat cu nonsalanta subiectul, eu nu ma las.
Cred ca va faceti rau de unii singuri:
1. starea actuala a site-ului emana neseriozitate
2. Cartile nu sint promovate deloc aproape, desi scrie fiction.ro pe toate (bloggurile nu sint indexate prea bine de google, si apoi e pacat de un asa nume inspirat pentru colectie sa se piarda aiurea prin web)
3. Avand in vedere acel 60% comision, in aceasta noua lumina, macar acum, trebuie sa vedeti ce lucruri frumoase s-ar putea face pentru cititori si pentru promovare; nu-mi fac iluzii ca veti vinde cu discount 50% (desi ar fi posibil :)) intr-o eventuala librarie on-line, insa marketingul vostru ar avea foarte mult de castigat, cu toate lucrurile bune care vin apoi...

Michael Haulică spunea...

1. am avut reclame in diverse publicatii la ABSOLUT TOATE cartile din fiction.ro. este exclus sa vindem pe site (pe oricare site) cu 50% reducere. pentru ca nu ne-ar mai lua carti nici o librarie. cele mai mari reduceri le putem practica la tirguri. iar la acest bookfest am avut reduceri de 20%-40%.
2. am impresia ca uneori o iau prea la modul personal si orice repros adresat editorilor imi pare ca ni se adreseaza si noua. unele dintre ele stiu ca nu ni se adreseaza (dar asta nu ma impiedica sa mai vin cu dovezi), pentru ca noi stam totusi bine ca titluri (fie si referindu-ne la premiile din ultimii ani - am publicat totusi cele mai multe premii din 2001 incoace). ei, ma mai infierbint si eu. dar imi face bine sa stiu ce va doare, ce va doriti. mi-as dori si eu mai multe, pe care sper sa le pot realiza cind si numarul cititorilor va fi mai mare. deocamdata am pornit reconstructia a ceea ce cindva s-a numit fandom. sper sa nu mai treaca mult si sa avem din nou acea masa de 2-3000 de cumparatori pentru fiecare titlu (din cei 5000 de cumparatori de F&SF - ca n-am pretentia ca toti sa cumpere chiar tot ce scoatem).

Bogdan Hrib spunea...

A propos de pret, se pare ca uitati cu totii un lucru. Hardcoverele - cele care apar PRIMELE in vest si care costa de obicei vreo 25 - 40 USD. Abia apoi vin si paperback-urile. Asta-i...

Bogdan Hrib spunea...

Eu inca mai citesc pe-aici, stimate domn. Nervii nu sunt buni intotdeauna, credeti-ma, si eu patesc de multe ori la fel...

Aspoiu spunea...

Cu nervii aveti dreptate; oricum romanu' are o mentalitate de catar: cu cat il doare mai tare, cu atat mai tare se izbeste cu capul de perete.
Cu hardcoverele insa este un pic alta poveste; aveti si harcovere la Tritonic, insa ridicarea volumului "Steaua Pandorei", un foarte banal paperback, la nivel de hardcover este un pic cam forzata, chiar daca apare pentru prima data in RO; posibil sa fie si ultima...; intradevar, pretul e de super hardcover.

Michael Haulică spunea...

ai multe exemple de carti de 650 pagini gasibile la un pret sub 30 lei? pret de super hard-cover la Pandora? si-atunci aia de 300 pagini de la RAO care costa 60 lei ce mai e?

Aspoiu spunea...

nu stiam ca numarul de pagini este factorul cel mai important in pretul cartii.
in tarile calde chiar nu se practica chestia asta.
insa in RO , tara tuturor imposibilitatilor, pesemne ca asa e.
este devarat nu am gasit carti sub 30 de lei, aveti dreptate; insa am gasit carti de 350pg la 30 lei, dar si de 800pg.
eu nu inteleg de ce sintem tot timpul parca pe dos fata de tarile calde.
chiar as vrea sa ma lumineze cineva .

Michael Haulică spunea...

cunosti cumva si tirajele din tarile calde? nu de alta, dar sa nu comparam mere cu pere.

Unknown spunea...

Nu sint de acord cu valoarea pe care o atribui cartii Steaua Pandorei (de fapt Commonwealth Saga). Pe mine m-a facut sa citesc tot ce a scris Peter F. Hamilton. Nu e perfecta, dar in nici un caz nu poti sa o numesti anosta.