De ce sint asa de scumpe cartile in RO ???

Pai chestia asta mi s-a parut suspecta mai demult. Insa acum m-am enervat!
Tritonic, cu a sa fiction.ro (apropo, site-ul nu a mai fost actulizat de 6 luni, si oricum e super nasol!), ne propune Steaua Pandorei (Peter F. Hamilton), un roman destul de anost, pierdut in multe fire narative, Space Opera cica, umflat la 1300 pg. Baietii isteti de la Trotonic s-au gandit sa "rupa" romanul respectiv in 2 volume, mai usor de tinut in mana. Nimic suspect pina acum, insa in afara de scriitura in sine pe care pe mine si pe toti cunoscutii mei ne-a lasat complet indiferenti (ADICA NU NE TRECE NICICUM PRIN CAP SA CUMPARAM ACEASTA CARTE, in traducere pe intelesul editorilor), insa prezentata ca o mare "lovitura" SF in RO, urmeaza urmatoarele aspecte ce tin de filmele cu prosti:
- volumul 2 nu apare acum ci peste aproximativ o luna, desi "ruptura" este artificiala
- volumul 2 nu o sa apara decat daca volumul 1 se va vinde bine
- volumul 1 costa 35 ron (vol. 2 cel putin la fel sau mai mult)

Desi este un tot unitar (ca si prima editie "Dune"), fascicolele apar pe rand, chestie aiurea. Dar afirmatia ca vol. 2 este conditionat de succesul vol.1 bate deja absurdul trecand usor granita spre nesimtire. Adica daca imi cumpar vol.1 si nu se vinde la cifra dorita de editor, o sa raman la jumatatea cartii cu ochii... in steaua pandorei...
Legat de pret: desi editia americana costa 9.50$, adica ~23 ron toata cartea, romanasii nostrii, ca niste lorzi ce sint, trebuie sa plateasca mai mult de triplu pe aceeasi carte !!! Mai, da' scumpi mai sint traducatorii astia... sau ?!

In loc de concluzie, va aduc argumente pentru a lua foarte serios in considerare sa invatati limba engleza pentru a citi SF (si nu numai):
- se editeaza putin
- se editeaza dupa ureche, "la plezneala"
- cartile premiate, recunoscute, parca sint evitate in mod intentionat
- cartile in engleza sint disponibile si fara deplasari sau cunostiinte afara (byblos.ro)
- cartile in engleza sint MULT mai ieftine
- engleza prinde bine oricand.

PS. Pandora's Stars face parte din seria Commonwealth, impreuna cu Judas Unchained. Ele costa impreuna 19$ (46 ron !) si au in total 2600 pg. Ce ziceti ?

 

posted by Aspoiu on 14:59 under

15 comments

Geoff Ryman - AER

Iata un lucru aproape incredibil insa realizat exemplar de catre Tritonic: un roman publicat in 2005 la mama lui, apare in romaneste in 2006 ! Bravos !
Si nu este orice roman, ci unul primit foarte bine de public si de critica, asa cum o sa remarcati si din lista impresionanta de premii si nominalizari. Cumparati aceasta carte !
Parerea mea.

Philip K Dick Award (nominee)
British Science Fiction Association (winner)
John W Campbell Memorial Award (nominee)
Arthur C. Clarke Award (winner)
British Fantasy Society (nominee)
James Tiptree, Jr. Award (winner)
Nebula Award (nominee)

 

posted by Aspoiu on 08:32 under

Be the first to comment!

Orson Scott Card - Copiii Mintii


Am obosit...
Sau a obosit Scott Card, sau Ender...
Cam asta a fost pentru mine senzatia lasata de aceasta carte. Este comod si banos sa continui o serie plina de succes (primele trei zic), insa sa o faci pentru ca ti-e lene sa imaginezi altceva si pentru ca se vinde in virtutea succesului anterior... nu miroase a bine. Artificial, plictisitor, anost... cam astea sint cuvintele ce-mi trec prin cap acum referitoar la acest volum. Mult sub primele trei. Deja s-a ridicat un foarte serios semn de intrebare asupra seriei umbrelor, daca sa risc sau nu sa incerc lectura...
Parerea mea.

 

posted by Aspoiu on 08:23 under

Be the first to comment!

Philip K. Dick - Ubik, Omul din Castelul Inalt



As putea spune doua ca sint doua volume din categoria Dick - Premium.
Chiar daca sint reeditari, mai ales pentru cei care nu le-au prins in prima tura, nu aveti voie sa le ratati de data asta. Sint scrieri de cea mai buna calitate din toate punctele de vedere.
Highly Recommended !

 

posted by Aspoiu on 19:16 under

Be the first to comment!

Bataie de joc in stil... SF


Pentru ca si eu am "dormit" o vreme, ca si SF-ul de pe la noi, am incercat sa recuperez doua carti aparute in 2002, respectiv 2003. Este vorba de "The Big Time" al lui Fritz Leiber, si "Man Plus" a lui Frederick Pohl (Hugo 1958 / Nebula 1978). Cand am deschis pachetul primit de la librarie.net, am fost extrem de impresionat in mod negativ. In primul copertile sint dintr-un carton lucios penal, care are prostul obicei de a se curba aiurea mai ales la colturi, legatura este facuta la misto, riscul de a se "dezintegra" cartile fiind iminent, ilustratiile seamana cu niste sorcove multicolore de un total prost gust (Walter Riess a avut si zile mai bune). Asta la prima vedere; Cand am deschis "Marele Joc al Timpului" am ramas perplex: pe ficare pagina lipseste ultimul rand...sau primul, pentru ca nu ai cum sa-ti dai seama! Yuck !!! Bai fratilor, de ce chinuie unii sa obtina copyright-uri, altii sa traduca, cand totul apoi este batjocorit in asemenea hal ?! Macar daca erau niste texte slabe...
Pygmalion erau cunoscuti pentru productiile lor "tziganesti" din punct de vedere calitativ si grafic, insa textele bune (mai ales cele selectionate pe baza premiilor) nu aveau de suferit. Din pacate un nou record negativ a fost atins cu cele doua volume in cauza.
Trebuie sa precizes ca si hartia igienica este produsa mai ingrijit decat aceste ... CARTI !
Daca sinteti sado-maso, incercati-le. Mie imi e un pic rusine sa pun astea in biblioteca, la vedere.

 

posted by Aspoiu on 15:17 under

Be the first to comment!

China Mieville - Seria "Noul Crobuzon"


Iata o aparitie foarte interesanta!
Intr-o tinuta de exceptie, Tritonic ne serveste cu China Mieville cu al sau "urban dark fantasy" specific seriei Crobuzon. Avem criminali, monstri, neadaptati, xenofobie, xenofilie, sperantate, disperare, arta, mizerie... Highly Recommended !!!
Desi China Mieville nu prea este cunoscut pe la noi (sau nu era ca acum ar trebui sa fie...), pe alte taramuri care stau mai bine editorial, este foarte luat in seama :

Perdido Street Station (2000) - World Fantasy (nominee), British Fantasy Society, Arthur C. Clarke Award, Hugo (nominee), Nebula (nominee)

The Scar (2001) - Philip K Dick Award (nominee), British Fantasy Society, Hugo (nominee), World Fantasy (nominee), Arthur C. Clarke Award (nominee)

Iron Council (2004) - Hugo (nominee), World Fantasy (nominee), Arthur C. Clarke Award

 

posted by Aspoiu on 09:00 under

4 comments

Orson Scott Card - Jocul lui Ender, Vorbitor in Numele Mortilor, Xenocid


Sint reeditari ale succeselor editoriale din anii '90. Imi aduc aminte de acele editii, intr-un format grafic si prezentare deosebite, epuizate in cateva saptamani... SF-ul se vindea foarte bine, pacat ca editorii au inceput sa dea in noi cu tot felul de prostii si au "omorat" avantul...dar sa revenim.

Card a reusit dubla Hugo + Nebula doi ani consecutiv cu "Ender..." si "Vorbitor...".
Prima e mai furtunoasa, tinereasca, pe cand "Vorbitor..." (cea mai buna din cele trei, dupa parerea mea, dar numai impereuna cu "Ender..") aduce transformarea, maturizarea. "Xenocid" este o aprofundare a ideilor din primele doua, mai molcoma, mai filozofoasa, insa tot buna. Multe conflicte morale, apucaturile umane luate la puricat. Blazare, razbunare, xenofobie, prostie, omenie, toate fierte la foc mic.
Toate trei "a must have" pentru cititorii de SF. Parerea mea.

Se pare ca domnul Orson se pricepe la facut bani, tranformand toata chestia intr-o mega-serie, un fel de franciza daca vreti. Sper ca nu e doar o manevra de marketing. Le am in vizor asa ca in curind o sa aflam...

 

posted by Aspoiu on 20:44 under

1 Comment

Raluca... SF-ul vine ca naluca...

Uite ca am vazut-o si pe asta:
O fatuca care se intituleaza Raluca a efectuat pe un blog aiurea un Review la "Picnic la marginea drumului"...He, he...
Si ea zice cam asa : "am sa indraznesc sa spun ca acest… roman (pot sa-l numasc roman?!) nu mi-a placut aproape deloc si ca a fost probabil ultima mea intalnire cu SF-ul. Amanuntul pe care ar trebui sa il mentionez este acela ca Picnic la marginea drumului a fost de altfel si prima mea intalnire cu literatura SF." Umeaza un fel de rezumat si ce a inteles fatuca din carte...si acorda o stea din 5, cred. "Furnicile" au luat 3 stele!
Nu pot decat sa spun : Someday, I'll have to buy a gun...

PS. "Odiseea navei Space Beagle" a luat tot o stea. Ma gindesc deja la un Chaingun...

 

posted by Aspoiu on 16:39 under

Be the first to comment!

Bujold - Blestemul Chalionului


Desi este una din cele mai premiate si traduse (pe la altii) autoare, Lois McMaster Bujold este doar la a doua carte publicata in RO. Prima a fost "Dans in Oglinda", aparuta la Nemira prin anii '90 (epuizata in cateva zile !), premiata cu Nebula daca imi aduc eu bine aminte. Spre fericirea fanilor Fantasy (da, nu e SF) Tritonic s-a hotarat sa publice trilogia Chalion, incepind cu inceputul, adica "Blestemul Chalionului". Avem printi, printese, oameni nobili, coruptie (ca la noi), nenorociti, legende, blesteme, tot tacamul. Cartea de prinde si dupa primele 50 de pagini nu iti vine sa o mai lasi din mana. Nu e o chestie revolutionara insa se citeste cu mare placere. Se pare ca Bujold a ajuns la reteta perfecta, incat toate cartile ai ies bine.
Umeaza, speram cat mai repede, "Paladinul Sufletelor ( Nebula + Hugo !!!) si "Vanatoarea Sfanta".
Parerea mea.

 

posted by Aspoiu on 15:47 under

Be the first to comment!

Joe Haldeman - Camuflaj

Desi castigator Nebula, acest roman a constituit pentru mine o dezamagire.

Poate si datorita acelor aprecieri foarte umflate de pe coperta 4; sau poate sint eu Gica Nemultumitu'.
De fapt nu prea cred ca e roman, mai degraba un documentar speculativ, romantat.
Calitatile literar-stilistice nu prea exista. O relatare destul de plata, personaje subtirele si final slabut.
Ca idei, fiind catalogata drept Hard-SF, este foarte departe de foarte apreciatul "Forever War".
Cu toate astea, cred totusi ca este o carte ce meritata cumparata si citita. Mie nu mi-a parut rau dupa bani...
Parerea mea.

Titlul original: Camouflage
Traducere din engleza de Gabriel Stoian
Colectie: Nautilus - Nemira
ISBN: 978-973-569-879-9
Nr pagini: 384
Format: 107 x 178 mm
Aparitie: martie 2007

 

posted by Aspoiu on 13:52 under

Be the first to comment!

Inainte de start...

Inainte de toate trebuie sa stiti ca ce voi scrie aici sint doar pareri personale, de cititor si fan SF&F. Nu sint critic de meserie, nici editor, nici patron de editura sau scriitor (si foarte important - nici nu ma pretind!).
Bune, rele, sint parerile mele de cititor SF care vrea sa i se cunoasca opinia si atat...
Cine vrea sa tina seama de ele...ok, cine nu, tot asa.

Inca ceva: aici nu se vor posta rezumate, spoilere (cum cu multa imbecilitate fac unele librarii online, sau mai rau, edituri), si alte KK care strica placerea lecturii...